QR Cod za mobilni

QR Cod za mobilni
QR KOD ZA MOBILNI

субота, 29. новембар 2008.

PRVI STANOVNIK "SILOSA"U TARCINU


KLIKOM NA GORNJI TEKST DOBICETE VELIKI FORMAT ORIGINALA

Vojno Milanovic




(PREUZETO IZ "SRPSKOG GLASA")Citaoci "Srpskog glasa",u tekstu pod naslovom "Tako je pocinjalo...",od 29 Avgusta 2008. mogli su procitati okolnosti pod kojima je formiran koncentracioni logor" Silos" u Tarcinu.U danasnjem broju predstavicemo zatvorenika koji je bio i njegov prvi stanovnik.


Te 1992 proljece je bilo tmurno,hladno i sivo.Eho rata iz Hrvatske sirio se bosanskohercegovackim rijekama i kao sarajevska zimska magla ogrnuo fabrike,kancelarije i ostala radna mijesta.Utom sivilu ljudi se nisu prepoznavali,a i kako bi kad plata nije bilo.Platni promet nije funkcionisao.Krajem marta i pocetkom aprila te 1992.mnogi su prestali ici na posao.


Tesko su se odrzavali i minimalni uslovi opstanka zajednickih institucija drzave koja je lipsavala i ciju utrobu su kidali psi podvijenog repa.Svoj krvavi plijen su sakrivali,ostavljajuci krvavi trag,u svoje tek formirane brloge.

Ocistili su JNA .Gradzanskom neposlusnoscu dva preostala nam "bratska" naroda napravise etnicki cistu armiju.


Januar, 1993.prodze Nova godina.Ipak nadamo se u ovom mijesecu je toliko srpskih praznika,mozda neki i da nas obraduje.Cekamo i sanjamo razmjenu.NASTAVICE SE...


Decembar 28 -2008 nastavak ...



Preko stotinu zatocenika "SILOSA"prebacili su u bivsu kasarnu "Krupa"u namjeri da ih sakriju od Medjunarodnog Crvenog krsta.Mi ponadali se razmjeni ,mislimo,odvojili nas za razmjenu ,medzutim,kako se kasnije ispostavilo-odvojili nas za odstrel.Teski radovi kod jos vecih krvnika cekali su na na Igmanu i Hrasnici.


Zatocenici,izmrcvaljeni gladzu,terorisani i fizicki i psihicki ,utonuli su u jos jednu noc nadajuci se radosnom snu,kako bi bar na tren bili sa svojim najmilijima u razmisljanjima i u snovima .


Krupa rijeka izvire podno Bijelasnice ,odmah do nje je i Igman planina ,inace sjecajuci se meteroloskih izvjestaja ,pored Han Pijeska na Romaniji ,najhladniji dio Bosne i Hercegovine .Rijeka hladna kao led ,tik do rijeke improvizovana dva klozeta .Asfaltni kasarnski put odvaja baraku sa tri magacinske jedinice u koju su smjesteni logorasi iz "Silosa".


Niko od nas ne spava tvrdim snom .Noci provedene u "Silosu"koje su bile ispunjene tucom dali kolektivnom ili po narudzbi ostavile su dubok trag u nama .


Na skripu zaledzenih baglama i sarki svi u trenu smo bili budni u toj celiji br. 3.Bio je 5 . januar 1993.Prozvase Laku Savica u susjednoj celiji .Odsrinuse se i drvena dvokrilna vrata na nasoj celiji .Mukla tisina ,niko ne dise kroz kicmu se provlace zmarci znamo staje ali neznamo ko je nesretnik .


"Vojno Milanovic neka izadze" progovori jad od covijeka .Ostali od straha glave ne digose ,ususkase se u rite i dronjke .Boga prizivase za pomoc kako njima dvojici tako i sebi samima .


Ponoc ,noc vedra ,nebo cisto kao staklo .Rijrka Krupa utihnula ,sakrila se iza bljestavog rijecnog kamena kao da slusa jauk i krik .Bolni jauk koji se odbijaod jednog do drugog brda nestaje u tami,od studeni pomodrile Bijelasnice.Tuku,mi to znamo ,neznamo kada ce prestati.Mi logorasi prepoznajemo dvije vrste tuca i batinanja .Jedna je "sluzbena "a druga je "specijalna narudzba ".Vojno i Lako imaju specijalnu narudzbu .Treba je odraditi treba je izdrzati.


"Sluzbena ",znamo traje kratko.Nekoliko udaraca nogama u guzicu ,po rebrima ,sakama po glavi ,puskom bilo kuda.Skontali smo, treba pasti sto prije i dati krvniku da likuje da vide ostali kako on dobro udara.Nekolko puta ,tako obamrlo tijelo,dotuci nogama obuvenim u vojnicke cokule.Odose...


"Specijalna narudzba"e to je dobro pripremljena predstava u tri cina .Prvi cin:Ideolosko - politicka priprema i obrazovanje .Prvo nam spomenu nasu "prljavu religiju"veliko srpske ideje i zavrse sa gadostima o nasim "cetnickim "majkama.Drugi cin:Pocinju tuci lagano ispitujuci od kog dijela tijela da pocnu .Ukoceno tijelo,koje smo pripremili stajuci mirno obicno na jednoj nozi ,pocinju sikanirati.Obuceni,pocinju sa stemanjem.Ko ih obuci?Stemaju kundakom naoruzanja po mekanim dijelovima stomacne duplje da bi na kraju savitljivih rebara pronasli jetru.Stemaju,stemaju...Pridruzuju se i ostali da i oni pokazu svoje ubilacke vijestine.Drugi cin traje dugo.Treci cin :Ubijeno,omlitavljeno tijelo u trecem cinu spasava onaj koje i donio specijalnu narudzbu.Naravno objasnjavajuci kako su to neke neregularne njihove bande .


Vojnu Milanovica tuku sestorica.Bez milosti udaraju nogama ,kundakom od automatske puske ,drvenim palicama,lancima.Ne prepoznaje katile.Tijelo nije od celika ali njegova unutrasnja snaga je ne mjerjliva.Zgrceno,savijeno tijelo pod naletom udaraca se ispruza mijenja oblik i stranu .Okrecu ga zle komsije muslimani kao da je na raznju .Iz nesvijestice ga vraca studena noc i nekih minus 20 stepeni.Itako cijeli sat.Umorise se katili od tuce na ovoj hladnoci .Ostavise njih dvojicu neka crknu na ovoj hladnoci a oni se vratise u strazaru da ogriju svoje krvave ruke.


U beznadju kada gledas smrt u oci ,Bog nevidljivom snagom pruzi ruke spasenja ,poslije sat vremena lezeci na boku na ledenoj snijeznoj povrsini unijese ga bolje reci prostrjese ga po celiji br.3. ... NASTAVI CE SE..



Нема коментара:

Постави коментар