QR Cod za mobilni

QR Cod za mobilni
QR KOD ZA MOBILNI

среда, 13. јун 2012.


Nastavljeno suđenje Mirsadu Šabiću optuženom za zločine u Hadžićima

Nastavljeno suđenje Mirsadu Šabiću optuženom za zločine u Hadžićima
FENA - 06.06.2012 17:20
SARAJEVO - Tokom unakrsnog ispitivanja na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Državnog tužilaštva je potvrdio da je optuženi Mirsad Šabić dolazio u Osnovnu školu “9. maj” u Pazariću, gdje su bili zatvoreni civili srpske nacionalnosti, ali da niko od njega nije imao nikakve neprijatnosti.
Svjedoku Vasiliju Kruniću je tokom unakrsnog ispitivanja prikazan televizijski snimak od 18. augusta 1992. godine, gdje se vidi kako policajci polažu zakletvu u Suhodolu (opština Hadžići).
Miodrag Stojanović, branilac optuženog Šabića, pitao je svjedoka da li je na tom snimku Nail Hujić. Svjedok je odgovorio da ne zna, ali da se pričalo da je on komandir policije u Pazariću.
“Šabić je nekoliko puta ušao u salu škole u Pazariću, ali niko od njega nije imao nikakve neprijatnosti”, kazao je svjedok. Tužilac Marjan Pogačnik je pitao svjedoka koga je viđao, Šabića ili Hujića, dok je bio zatvoren u školi u Pazariću.
Svjedok je odgovorio da je Šabić ulazio u prostorije škole, a Hujić nije. Uz Šabića, Tužilaštvo BiH za zločin u kasarni “Krupa”, Osnovnoj školi “9. maj” te logoru “Silos”, tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera.
Prema optužnici, Mirsad Šabić je bio komandir Policijske stanice Pazarić, Šerif Mešanović jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u magacinu u kasarni “Krupa”, a Nermin Kalember stražar u “Silosu”.
Oni su, kako je navedeno u optužnici, kao predstavnici civilne, vojne i policijske vlasti od 1992. do 1996. godine učestvovali u sistemskom udruženom zločinačkom poduhvatu, u okviru kojeg su počinili zločine protiv civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti.
Refik Serdarević, branilac optuženog Šerifa Mešanovića, pitao je svjedoka koga je konkretno tukao njegov branjenik u zatvoru u Krupi.
Tokom direktnog ispitivanja, 31. maja, Krunić je rekao da je čuo da je Mešanović tukao zatvorenike u “Krupi”, te da to nije vidio.
Svjedok je odgovorio da nije znao koga je Mešanović tukao, ali nakon što je održano prošlo ročite, zvali su ga ljudi i sada može reći imena tih koje je tukao.
Edina Rešidović, braniteljica Mustafe Đelilovića, kazala je da svjedok treba biti upozoren da ne smije razgovarati s drugim svjedocima.
Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća, upozorila je svjedoka da tokom procesa ne smije razgovarati sa ostalim svjedocima.
Svjedok je rekao da ga na prošlom suđenju niko nije upozorio.
Nastavak suđenja zakazan je za 14. juni, prenosi BIRN - Justice Report.

Нема коментара:

Постави коментар