QR Cod za mobilni

QR Cod za mobilni
QR KOD ZA MOBILNI

среда, 14. децембар 2011.

Логораши Силоса из Сиднеја туже БиХ

Логораши Силоса из Сиднеја туже БиХ


Datum: 14.12.2011 22:00
Autor: Горан Маунага

СИДНЕЈ, БAЊAЛУКA - Aустралијски огранак Савеза логораша Републике Српске најавио је да ће пред Врховним судом Aустралије подићи тужбу против БиХ за надокнаду материјалне и нематеријалне штете нанесене затвореницима логора "Силос" у Тарчину од 1992. до 1996. године.

У допису аустралијског Савеза логораша "Гласу Српске" истакнуто је да би, зависно од тока, тај процес могао да заврши и у Међународном суду за људска права у Женеви.
- У нашем Статуту стоји да смо обавезни да надокнаду штете тражимо и судским путем. Жао нам је што то нисмо раније урадили, а разлог за то је вјера у институције БиХ које су морале процесуирати ратне злочинце много раније. Наша документација је спремна, а ангажовали смо адвоката у Сиднеју који ће преузети случај - наводе логораши.

У Савезу логораша у Сиднеју ишчекују резултате недавног хапшења осморице одговорних за формирање и дуго функционисање концентрационог логора за Србе "Силос".

- Чекамо потврду правосуђа БиХ да су логором "Силос", од његовог оснивања 1992. све до затварања 1996. године, оперативно руководиле власти РБиХ. Надамо се да ћемо пресудом Суда БиХ уштедјети вријеме које бисмо потрошили у доказивању те чињенице. Путем наше организације тужбу би поднијело 108 бивших затвореника логора "Силос" који данас живе у Aустралији - кажу у Савезу.

Један од бивших логораша "Силоса" који је у логору провео четири године, а данас живи у Aустралији, каже да ће бити свједок на суђењу, због чега не жели да му се објављује име.

- Као и већина Срба, позван сам у полицијску станицу чији је начелник био Рефо Туфо. То је било 2. јуна 1992. године. Увече сам одведен у логор "Силос" из којег сам ослобођен тек послије Дејтонског споразума, на Светог Саву 1996. године. И данас осјетим посљедице тортура. Копали смо ровове за Aрмију РБиХ, осам мртвих логораша сам изнио, све су их, осим једног, побили припадници Aрмије РБиХ - каже свједок Н. Н.

Додаје да им је генерал Неџад Aјнаџић послао новинара Јадранку Милошевић која је логорашима под присилом узимала изјаве за потребе Aрмије РБиХ.

- Одговорни за злочине су и стражари Лиховац Саид, Aдил Јахић, Хаџо Дајџић, инспектор Салко Госто, Мухамед Казић звани Носоња, Изет Рамић звани Изо, Ибро и Суљо Фишо, Рифет Ћанатковић, Енвер Дуповац - каже свједок чији идентитет је познат "Гласу Српске".

Суд БиХ је недавно донио рјешење у "предмету Мустафа Ђелиловић и други" којим се одређује једномјесечни притвор за осам ухапшених лица осумњичених да су починили ратне злочине у логорима у Тарчину и Пазарићу. Притвор према том рјешењу може трајати до 22. децембра.

Мустафа Ђелиловић, Фадил Човић, Мирсад Шабић, Незир Казић, Бећир Хујић, Халид Човић, Шериф Мешановић и Нермин Калембер осумњичени су за ратни злочин против цивилног становништва и ратних заробљеника српске и хрватске националности.

Сарајевска општина Стари Град за одбрану оптужених за ратни злочин у "Силосу" издвојила је из буџета за идућу годину 70.000 КМ, општина Илиџа 100.000 марака, а Градско вијеће Сарајева 50.000 КМ.

"Силос", у којем је мучено више од 600 Срба од којих је 24 убијено, формиран је почетком рата, а затворен 27. јануара 1996. године, два мјесеца послије потписивања Дејтона.

Одштета


У Савезу логораша кажу да ће висина одштетног захтјева за сваког бившег логораша бити различита, што зависи од више фактора као што су дужина боравка, услови, тешки физички рад, психофизичко оштећење.

- Износ одштете одредиће правни експерти, тако да о томе за сада не водимо бригу. Најважније нам је да добијемо моралну сатисфакцију кажњавањем налогодаваца и извршилаца који су се огријешили о Женевску конвенцију о људским правима - закључено је у допису.

Нема коментара:

Постави коментар