QR Cod za mobilni

QR Cod za mobilni
QR KOD ZA MOBILNI

уторак, 27. децембар 2011.

Zatraženo produženje pritvora osmorici osumnjičenih

  
20 decembar 2011   Državno tužilaštvo zatražilo je produženje pritvora osmorici osumnjičenih za zločine u logoru Silos i drugim mjestima zatočenja na području općine Hadžići, dok se Odbrana usprotivila ovom prijedlogu, tražeći da se pritvor zamijeni mjerama zabrane.
                                                                                                                                 Marjan Pogačnik, tužilac Tužilaštva BiH, zatražio je produženje pritvora osumnjičenima za 60 dana zbog postojanja bojazni da bi osumnjičeni, boraveći na slobodi, mogli uticali na svjedoke i saučesnike.

Odbrane osumnjičenih su se usprotivile prijedlogu Tužilaštva BiH navodeći da su razlozi Optužbe “neosnovani i paušalni”. Sud BiH će odluku donijeti naknadno.

Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember sumnjiče se za učestvovanje u zločinima na području Tarčina u periodu između 1992. i 1995. godine.

Tužilaštvo BiH smatra da je Mustafa Đelilović bio predsjednik Skupštine općine Hadžići, a istovremeno i predsjednik Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva općine Hadžići, Fadil Čović načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Hadžići, a Mirsad Šabić policajac SJB-a Hadžići.

Uz njih, za iste zločine se sumnjiče Nezir Kazić, bivši komandant Devete brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), te Bećir Hujić, bivši upravnik logora Silos, Halid Čović i Šerif Mešanović, bivši zamjenici upravnika logora, te Nermin Kalember, nekadašnji stražar u istom objektu.

Tužilac Pogačnik je naveo i da mu je vrijeme od 60 dana potrebno za završetak istrage, odnosno saslušanje svjedoka i analiziranje materijalne dokumentacije, među kojom je i dokumentacija privremeno oduzeta od osumnjičenih.

Pogačnik je dodao da su ova osmorica osumnjičenih činila “lanac” međusobno povezanih uloga čiji je cilj bilo sistematsko hapšenje srpskog stanovništva iz Pazarića, Hadžića i Tarčina, i njihovo zatvaranje u mjesta zatočenja u logoru Silos, te objektima za zatočenje u prostorijama Osnovne škole “9. maj” u Pazariću, kao i logoru u magacinima kasarne “Krupa”.

“Kroz te objekte je prošlo više od 500 osoba, to su osobe koje su i danas traumatizirane i nije teško vršiti uticaj na njih”, istakao je Pogačnik, dodavši da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 15. novembra ove godine sačinili službenu zabilješku da je vršen uticaj na jednog svjedoka.

Tužilac nije naveo ko je vršio uticaj na ovog svjedoka, dok su Odbrane ustvrdile da to nije uradio niko od osumnjičenih.

Branioci sve osmorice osumnjičenih ustvrdili su da Tužilaštvo BiH nije dostavilo dokaze da su njihovi klijenti počinili djela za koja se sumnjiče, te da ne postoje dokazi o razlozima za produženje pritvora.

“Čovjek koji je utjecao na svjedoka nema nikakve veze ni s jednim osumnjičenim”, kazao Refik Serdarević, branilac osumnjičenog Šerifa Mešanovića.

Osumnjičeni su uhapšeni 22. novembra ove godine, od kada se nalaze u pritvoru.

Нема коментара:

Постави коментар